Obědy se zdražily. Češi šetří na nápojích nebo polévce

Loni stál hlavní chod v době oběda v průměru 182 korun, v hlavním městě byl zhruba o pětinu dražší, tedy 223 korun. Nižší ceny byly v menších městech a obcích, kde se pohybovaly v průměru kolem 158 korun. Rozdíly mezi regiony většinou nepřesahovaly 15 korun. Zároveň se ve srovnání s předloňským rokem zvýšila cena hlavního jídla ve všech krajích v průměru o 4-6 procent.

„V rámci poledního menu ve všední dny je dnes průměrná cena 155 korun,“ uvedl analytik Dotykačky Vladimír Sirotek. Podle něj se spotřební návyky Čechů za posledních pět let hodně změnily. „Počet obědů v restauracích se snížil o více než šestinu,“ dodal.

Návštěvnost restaurací v době obědů od pondělí do čtvrtka loni klesla zhruba o desetinu oproti předchozímu roku. Naopak na konci týdne, tedy v pátek a o víkendu, lidé chodí častěji ven a více utrácejí. Tržby za obědy od pondělí do čtvrtka se loni oproti předchozímu roku snížily o 8 %, zatímco průměrné tržby za celý týden vzrostly o 2 %. To je však stále méně než inflace ve stravování, která se pohybovala kolem 3 %.

V posledních letech bylo zaznamenáno, že hlavní jídlo zaujímá stále větší podíl na výdajích za obědy. Ve všední dny nyní tvoří přibližně 76 % nákladů na oběd. V roce 2019 to bylo 65 %, loni 73 %. „Důvodem je, že zákazníci omezují výdaje za nápoje, polévky, dezerty nebo kávu během oběda. Na hlavních jídlech však nešetří,“ popsal Sirotek.

Podle restauratéra Luboše Kastnera, který je zároveň členem představenstva Potravinářské komory ČR, zažívají nyní podnikatelé v gastronomii těžké časy. „Na jedné straně je katastrofální nedostatek personálu, na druhé straně se zvýšily náklady, jako jsou mzdy a nájemné. A i když je podnik plný, zisk je sotva poloviční, než jsme zvyklí, soudě podle vlastních zkušeností,“ řekl.

Pije se méně piva

Zvýšení daně z přidané hodnoty na pivo z 10 na 21 procent a na nealkoholické nápoje z 15 na 21 procent mělo počátkem loňského roku vážné důsledky. To se projevilo především poklesem spotřeby piva.

Proto byla v posledních letech uzavřena téměř pětina venkovských hospod. Nahradila je vietnamská bistra, pizzerie nebo stánky s kebabem. Jiné mají otevřeno například jen od čtvrtka do neděle nebo přežívají díky rozvozu jídla.

Kavárny a restaurace rychlého občerstvení jsou na tom lépe. Svědčí o tom například úspěšný vstup amerického řetězce Popeyes. Kromě toho se do České republiky chystají přijít řetězce Wendys a Five Guys.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Užitečné novinky v ČR